De onderwerpen waarover de eigenaar van Acta Biomedica - dr Ton van Helvoort - inmiddels heeft geschreven lopen uiteen van historische analyses van het kankeronderzoek, van de biochemie in Nederland, van de studierichting Scheikunde van de Groningse universiteit, van het Unilever Research & Development Laboratorium in Vlaardingen, van het katalyse-onderzoek in Nederland en van de computerisering van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het werk onder de paraplu van Acta Biomedica is dus te beschouwen als geschiedschrijving over wetenschappelijke disciplines, over universiteiten en faculteiten als over bedrijven. Meer dan een kwart eeuw ervaring maakt dat gespecialiseerd werk in een brede context wordt geplaatst zoals veranderend wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid.

Ton van Helvoort is in Nijmegen opgeleid als (bio)chemicus en gepromoveerd in Maastricht op een wetenschapshistorisch onderwerp: de geschiedenis van het internationale virusonderzoek in de twintigste eeuw (1993).

Zie ook: http://independent.academia.edu/TonvanHelvoort

Historisch onderzoek levert inzicht op over de state-of-the-art van biomedisch onderwijs, onderzoek en kliniek van een eeuw geleden: